Fondurile nerambursabile sunt instrumente financiare acordate de diverși finanțatori (ex. Uniunea Europeană, Guvernul României, alți finanțatori) care nu necesită restituire și pentru care nu sunt percepute dobânzi sau comisioane de acordare asemenea creditelor bancare.
Acestea sunt acordate în funcție de anumite criterii (ex. zonă de interes, zonă geografică etc.) și implică anumite obligații (ex. crearea de locuri de munca, indicatori economici, sociali etc.), în funcție de cerințele Finanțatorului.
FAQs

FAQs

FAQs

FAQs

FAQs
Ce sunt fondurile
nerambursabile?
Ce sunt fondurile
europene?
Fondurile europene reprezintă un termen generic pentru finanțările nerambursabile primite din partea Uniunii Europene.
Care sunt tipurile de
fonduri nerambursabile?
Fondurile nerambursabile pot fi grupate având în vedere mai multe criterii:
Surse de finanțare:
- Finanțări guvernamentale (acordate de Guvernul României)
- Finanțări europene (Fonduri structurale; Finanțări de la Guvernul Norvegiei, Finanțări de la Guvernul Elveției, Finanțări de la Comisia Europeană)
Zone de realizare a investiției:
- Finanțări pentru zona urbană
- Finanțări pentru zona rurală
Domenii de activitate:
- Servicii
- Producție
- Comerț
- Agricultură
- Pescuit
- Infrastructură
- Cercetare-dezvoltare
- Educație
Tipul de sector de activitate:
- Finanțări pentru zona privată
- Finanțări pentru zona publică
Cine poate accesa
fonduri nerambursabile?
Fiecare tip de finanțare are criterii specifice de accesare. Astfel, în functie de finanțare, fondurile pot fi accesate de către:
- Persoane fizice
- IMM-uri
- Întreprinderi mari
- Instituții publice (autorități locale, instituții de învățământ, instituții medicale etc.)
- Organizații non-guvernamentale (ONG-uri)
Cum se pot accesa fondurile
nerambursabile?
Pentru a accesa o finanțare nerambursabilă sunt necesari câțiva pași principali:
- Ai o idee de afacere și vrei să o dezvolți.
- Trebuie identificată viabilitatea ideei tale: dacă poate fi finanțată și care este sursa de finanțare potrivită.
- Înțelegi și verifici toate condițiile impuse de Finanțator – astfel îți poți asuma obligațiile în deplină cunoștință de cauză.
- Se întocmește documentația necesară și se depune în perioada impusă de Finanțator.
- Documentația trece prin perioada de evaluare.
- În funcție de rezultatul evaluării se semnează contractul de finanțare și începe realizarea proiectului.
- Implementarea implică respectarea tuturor aspectelor impuse de Finanțator: cheltuirea corectă, rambursare, promovarea și vizibilitatea proiectului, modalități de comunicare, etc.
- La finalizarea proiectului Finanțatorul verifică dacă obligațiile asumate sunt îndeplinite și solicită o perioadă în care anumite condiții trebuie respectate (câteva luni sau câțiva ani).
De ce am nevoie pentru a
accesa fonduri nerambursabile?
Pentru a accesa fonduri nerambursabile trebuie să:
- îndeplinești toate condițiile impuse de finanțator
- întelegi condițiile și îți asumi obligațiile aferente finanțării
- îți calculezi foarte bine costurile generate de finanțare și de proiect, inclusiv cele care NU sunt acceptate în proiect (care NU sunt eligibile)
- ai oamenii necesari pentru a putea dezvolta proiectul și a-l duce la bun sfârșit;
De ce aș accesa fonduri
nerambursabile?
Accesarea fondurilor nerambursabile îți oferă mai multe beneficii:
- poți parcurge etape de dezvoltare într-un timp mai scurt (investiții în linii de producție care se realizează în 3-4 ani cu finanțări externe se pot efectua în 6-12 luni cu ajutorul fondurilor nerambursabile).
- poți finanța investiții/proiecte care nu ar fi disponibile cu surse proprii (investiții în infrastructură, în rezolvarea anumitor probleme sociale, etc.).
- te bucuri de costuri mai reduse comparabil cu accesarea unui credit bancar: fondurile nerambursabile nu trebuie returnate, creditul – da.
- poți redirecționa capitalul disponibil către noi direcții de dezvoltare odată ce fondurile nerambursabile îți asigură capital pentru investiții.
Ce nu este adevărat despre
fondurile nerambursabile?
Pot primi bani pentru orice.
Finanțările nerambursabile au o direcție clară de dezvoltare. Asta înseamnă că doar anumite idei se pot finanța în anumite condiții strict impuse de Finanțator. În funcție de Finanțator, criteriile aplicate și obligațiile asumate pot fi mai mult sau mai puțin drastice dar niciun Finanțator nu finanțează orice fel de activitate sau idee.
Îmi trebuie doar o idee bună.
Ideea este doar punctul de plecare al proiectului. În anumite domenii, cum ar fi cel de cercetare-dezvoltare, ideea poate avea o influență mai mare în aprobarea proiectului.
Însă, oricât de bună este ideea ta, ea poate să NU fie finanțată dacă nu îndeplinește condițiile Finanțatorului: elaborare proiect, depunere, cheltuirea finanțării și asumare obligațiilor
Finanțările nerambursabile sunt gratuite.
Deși finanțarea obținută nu trebuie rambursată, ea aduce cu sine anumite obligații ce se pot traduce în cheltuieli.
De asemenea, de cele mai multe ori o finanțare nerambursabilă are și o cotă minimă de contribuție proprie din partea solicitantului: de la câteva procente la peste 50% din proiect.
Nu sunt de neglijat nici costurile generate direct de accesarea și gestionarea unei astfel de finanțări: de la costurile de consultanță care elaborează și gestionează proiectul, la costurile cu finanțarea bancară care completează și sprijină bunul mers al proiectului.
Trebuie să știi ”pe cineva” ca să primești finanțare.
Majoritatea finanțărilor nerambursabile sunt oferite prin intermediul unor instituții publice și astfel apare percepția că dacă nu cunoști ”persoana potrivită” atunci proiectul tău va fi respins.
Proiectul tău este evaluat pe baza unei grile prestabilite care, în funcție de finanțare, este mai obiectivă și clară sau mai subiectivă. Pe baza acestei grile proiectul este punctat și se finanțează în ordinea descrescătoare a punctajelor în limita bugetului alocat pentru o anumită finanțare.
Angajații Finanțatorului sunt atent supravegheați tocmai pentru a nu influența procesul de selecție a proiectelor.
Nu vreau să mă confrunt cu birocrația, mai bine spun PAS!
Lucrul cu mediul public, cu statul, în general, mai ales în România, este mai proceduralizat și necesită respectarea unor cerințe care, la nivelul unor organizații mai mici, pot părea ca fiind inutile, dar, cele mai multe din ele, au roluri destul de clare.
Finanțatorii vor să știe exact ceea ce se întâmplă cu banii pe care ei trebuie să-i acorde și acest lucru înseamnă că trebuie să existe un flux de documente care să justifice și să dovedească fiecare aspect legat de proiectul finanțat.
De cele mai multe ori, aceste documente sunt logice dar implică resurse logistice și de timp care trebuie analizate și asumate de la început, pentru a nu avea suprize ulterioare.
Birocrația există și ea diferă în funcție de Finanțator, dar, dacă înțelegem că reprezintă o latură, poate mai puțin plăcută, a unei investiții de câteva zeci de mii, sute de mii sau milioane de euro, atunci ne putem pregăti pentru aceasta astfel încât să respectăm cerințele solicitate.